ارائۀ مدل سیرۀ تربیتی والدین حاج قاسم سلیمانی و نقش آن در شکل‌گیری سبک زندگی او

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد گروه فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

2 دانشجوی دکتری گروه فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

10.22103/mhq.2023.21550.1000

چکیده

در شکل‌گیری شخصیت شهید حاج قاسم سلیمانی به عنوان یک پدیدۀ خاص در جهان اسلام، علل و عوامل متنوعی نقش ایفا کرده‌اند. هدف از پژوهش حاضر کشف زمینه‌هایی است که در خانواده و سیرۀ تربیتی آن بوده است. مطالعه حاضر از نوع کیفی و با رویکرد داده بنیاد انجام شد. 21 نفر مشارکت‌کننده این پژوهش به صورت هدفمند از بین افراد خانواده و همسایه‌های والدین شهید سلیمانی انتخاب شدند و از طریق مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته اطلاعات موردنظر گردآوری گردید. اطلاعات با استفاده از روش داده‌بنیاد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پس از تحلیل داده‌ها 36 کد معنایی در قالب مقوله‌های شخصیتی- اخلاقی مرتبط با سیره تربیتی والدین شهید سلیمانی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در شکل‌گیری شخصیت او نقش داشتند، شناسایی گردید و سپس بر اساس این مقوله‌ها مدل سیره تربیتی والدین شهید حاج قاسم سلیمانی طراحی شد. در این مدل روند تعالی یابی سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از ولادت تا شهادت را نشان می‌دهد. او ابتدا از اعتقادات و عملکرد والدین خود تأثیر می‌پذیرد و تعلیم و تربیت او آغاز می‌گردد. والدین همان روشی برای تربیت او در پیش می‌گیرند که خدای تبارک و تعالی امر فرموده و به وسیله پیامبر اعظم به انسان‌ها ابلاغ شده است و به وسیله اهل بیت این تعلیمات تداوم یافته و در عصر غیبت به وسیله عالمان ربانی تداوم یافته است.

کلیدواژه‌ها


قرآن کریم
سرشماری عمومی نفوس (1395). درگاه ملی
بیابانگرد، اسماعیل (1377). راهنمای والدین و معلمان در تربیت و آموزش کودکان. تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی.
خانی، علی و محمدی، حمیدرضا (1399). بازشناسی مؤلفه‌های مکتب شهید سلیمانی مبتنی بر بیانات امام خامنه‌ای (مدظله‌العالی). مطالعات راهبردی بسیج، 23(86)، 37-5.
رحمانی، مریم؛ حیدری، محمدتقی و جیدری، خدیجه (1399). تبیین مؤلفه‌های سبک زندگی، نظم و امنیت بر پایه مکتب شهید سلیمانی در افق گام دوم انقلاب اسلامی با رویکرد پلیس ارزش آفرین. دومین همایش بین المللی گام دوم انقلاب اسلامی: مکتب شهید سلیمانی؛ الگوی تربیت مدیران جهادی تمدن ساز، تعداد صفحات 20.
زارعی، سعدالله (1398). کنکاش مقدماتی در «مکتب سلیمانی». مطالعات راهبردی جهان اسلام، 79، 24-5.
شریعتمداری، علی (1377). روانشناسی تربیتی، تهران: مؤسسه انتشارات امیرکبیر.
رستمی‌نسب، عباسعلی (1400). مکتب و مدرسه حاج قاسم. کرمان: انتشارات دانشگاه شهید باهنر کرمان.
قراباغی، میثم و ازگلی، محمد (1399). واکاوی سبک رهبری سردار شهید حاج قاسم سلیمانی الگوی متعالی رهبری خدمتگزار. مدیریت اسلامی، 28(4)، 139-113.
معین، محمد (1361). فرهنگ معین. جلد اول، تهران: انتشارات امیرکبیر.